Page 1 of 2

Windows 8

Posted: Fri Sep 16, 2011 4:12 pm
by castiel
Windows 8 Developer Preview -Οι πρώτες εντυπώσεις

Image
http://e-pcmag.gr/reviews/windows-8-developer-preview

Τα Windows 8 είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Στη μία υπάρχει ένα λειτουργικό σύστημα για tablets, με βασικό χαρακτηριστικό το περιβάλλον χρήσης Metro που είδαμε για πρώτη φορά στα Windows Phone 7. Στην άλλη όψη συναντάμε μια βελτιωμένη έκδοση των Windows 7 που κυριαρχούν στους σύγχρονους υπολογιστές. Η πρώτη όψη χαρακτηρίζεται από απλότητα κι ετοιμάζεται να αναμετρηθεί με το iOS της Apple και το Android της Google. Η άλλη όψη αφορά ένα λειτουργικό σύστημα για power users που θέλουν κάτι παραπάνω. Η Microsoft όχι μόνο θεωρεί ότι μπορεί να ισορροπήσει χωρίς προβλήματα πάνω σ' αυτό το τεντωμένο σχοινί, αλλά διαμηνύει ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο και λιγότερο περιοριστικό από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική.

Εμείς είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη Windows 8 Developer Preview, μια πρώιμη έκδοση του λειτουργικού, εγκατεστημένη σε υπολογιστή με επεξεργαστή Intel. Είναι η πρώτη φορά που μια έκδοση των Windows 8 βγαίνει εκτός Microsoft και, όπως φαίνεται κι από το όνομά της, είναι κάθε άλλο παρά το τελικό προϊόν. Ωστόσο, δίνει μια πολύ καλή εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε.

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει ακόμη το παραμικρό για το πότε θα κυκλοφορήσουν τα Windows 8, πόσο θα στοιχίζουν ή πόσες εκδόσεις θα είναι διαθέσιμες. Η γενική αίσθηση, πάντως, είναι ότι θα διατεθούν μέσα στο 2012, αν λάβουμε υπ' όψιν τις κατά καιρούς δηλώσεις στελεχών και τις διαρροές από το εσωτερικό της Microsoft. Η developer preview των Windows 7 κυκλοφόρησε περίπου έναν χρόνο πριν από την τελική έκδοση του 2009, οπότε είναι μάλλον λογικό να αναμένουμε τα Windows 8 κάποια στιγμή το φθινόπωρο του 2012. Για την ώρα, θα αρκεστούμε στην έκδοση που μόλις είδαμε. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω hands-on αφορά ένα υπό ανάπτυξη λειτουργικό σύστημα σε περιβάλλον tablet, οπότε δεν μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για την εν γένει συμπεριφορά του.

Ξεκινώντας
Το πρώτο πράγμα που προσέχει κανείς είναι ότι τα Windows 8 εκκινούν πάρα πολύ γρήγορα σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις και αυτό δεν ισχύει μόνο στα tablets. Στη σύνοδο BUILD της Microsoft υπήρχε ένα high-end gaming PC με Windows 8 που εκκινούσε σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Το startup είναι τόσο γρήγορο, που δεν προλαβαίνει καν να εμφανιστεί η οθόνη POST.
Στο πρώτο startup κληθήκαμε να καταχωρίσουμε το όνομα του υπολογιστή, να επιλέξουμε Wi-Fi router και να κάνουμε τις απαραίτητες ρυθμίσεις στο configuration. Οι default επιλογές στο τελευταίο αυτό στάδιο περιλάμβαναν τις προτεινόμενες της Microsoft για τα updates και την ασφάλεια. Επίσης, στις default επιλογές ανήκει και η δυνατότητα των προγραμμάτων να χρησιμοποιούν την τοποθεσία, το όνομα και τις φωτογραφίες του χρήστη.
Το επόμενο βήμα είναι αντίστοιχο με αυτό που συναντάμε στο σετάρισμα ενός Google Chromebook: Ο χρήστης πρέπει να εισάγει ή να δημιουργήσει έναν λογαριασμό Windows Live. Έτσι, οι εφαρμογές "δένονται" με τις online υπηρεσίες της Microsoft, όπως το Hotmail και το SkyDrive αλλά και με τρίτες υπηρεσίες [Facebook, LinkedIn κ.λπ.]. Μετά το login, το σύστημα χρειάστηκε περίπου 2 λεπτά για να προετοιμάσει τον υπολογιστή.
Στο επόμενο boot είδαμε την εικόνα της lock screen και με κύλιση στην οθόνη αφής εμφανίστηκε η σελίδα του login. Εναλλακτικά, υπάρχει μια καινοτόμος επιλογή που επιτρέπει τη δημιουργία ενός "picture password", με το χρήστη να κάνει login μετακινώντας τα κομμάτια μιας εικόνας.

Metro-style apps
Η Microsoft επιμένει ότι όλες οι εφαρμογές των Windows 7 θα τρέχουν κανονικά στα Windows 8. Ομοίως, τα συστήματα που τρέχουν σε περιβάλλον Windows 7 θα μπορούν να τρέξουν κανονικά τα Windows 8. Από εκεί και πέρα, η εταιρεία έχει ρίξει το βάρος της σε εφαρμογές νέας γενιάς, τις ονομαζόμενες Metro-style apps, εμπνευσμένες από τα Windows Phone 7. Πρόκειται για full-screen εφαρμογές ειδικά προσαρμοσμένες στο περιβάλλον των tablets, οι οποίες εμφανίζουν τα μενού και τις ρυθμίσεις τους όταν σύρετε το δάκτυλό σας από το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω. Η αντίστοιχη κίνηση από τα δεξιά προς το κέντρο εμφανίζει τα "Charms", όπως τα αποκαλεί η Microsoft, τα οποία περιλαμβάνουν εικονίδια για την Αναζήτηση, το Διαμοιρασμό, τις Συσκευές και τις Ρυθμίσεις.
Στη Start screen μπορείτε να εκκινήσετε Metro apps αλλά και "παλιομοδίτικες" εφαρμογές των Windows, οι οποίες δεν αποτελούν μέρος του Metro interface. Η οθόνη αυτή εμφανίζει τα προγράμματα σε tiles, επιτρέποντάς σας να "γυρίσετε" με το χέρι όσες "σελίδες" θέλετε. Η Start screen εμφανίζεται κάθε φορά που πατάτε το Windows button ή επιλέγετε το Start από τα Charms. Εκτός από το όνομα της εφαρμογής, το εκάστοτε tile δίνει και πληροφορίες σχετικά με το αντικείμενό της, όπως πρόσφατες φωτογραφίες, καιρικές συνθήκες, εξελίξεις από το χρηματιστήριο κ.λπ.
Όταν έχετε ανοικτές δύο ή περισσότερες εφαρμογές, κυλώντας ένα δάκτυλο από τα αριστερά προς το κέντρο, εμφανίζεται σε μικρογραφία μια εφαρμογή που τρέχει στο background. Αν αφήσετε το δάκτυλό σας κοντά στην αριστερή πλευρά, η μικρογραφία θα μεγαλώσει τόσο όσο χρειάζεται για να καλυφθεί η συγκεκριμένη περιοχή της οθόνης. Για να περάσετε στο περιβάλλον χρήσης της εφαρμογής, απλώς σύρετε το δάκτυλό σας στο κέντρο της οθόνης.
Το interface αφής στο μηχάνημα που δοκιμάσαμε είχε πολύ καλή απόκριση και δεν εμφάνισε κανένα πρόβλημα μετά από μία και πλέον ώρα χρήσης. Το onscreen keyboard εμφανίζεται με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι ο κλασικός που ξέρουμε τόσα χρόνια στα Windows με το ενιαίο πληκτρολόγιο και ο δεύτερος "σπάει" το keyboard σε δύο μέρη και τα στέλνει στις άκρες της οθόνης, έτσι ώστε η πληκτρολόγηση να γίνεται με τους αντίχειρες. Επιπλέον, το λειτουργικό αναγνωρίζει το χειρόγραφο κείμενο, με απλό OCR software που μπορεί να αξιοποιηθεί από οποιαδήποτε εφαρμογή.

Το app store
Το κατάστημα των εφαρμογών δε συμπεριλαμβανόταν στην έκδοση που δοκιμάσαμε, ωστόσο ο Aleš Holecek της Microsoft έκανε μια σύντομη επίδειξη στη σύνοδο BUILD. Μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στο κατάστημα της Microsoft και το αντίστοιχο της Apple για το Mac OS X είναι ότι στην περίπτωση των Windows προβλέπεται περίοδος δοκιμής για τις εμπορικές [επί πληρωμή] εφαρμογές. Όπως συμβαίνει με όλα τα online καταστήματα εφαρμογών, έτσι κι εδώ θα βρείτε μια κεντρική ενότητα με προτεινόμενες εφαρμογές, καθώς και τις επιμέρους κατηγορίες [Games, Productivity κ.λπ.]. Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα για αναζήτηση με το όνομα της εφαρμογής.
Ο Holecek εξήγησε ότι θα ακολουθείται διαδικασία πιστοποίησης προκειμένου να συμπεριληφθεί μια εφαρμογή στο app store. Παράλληλα, παρουσίασε και εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιούν οι developers για να προελέγχουν αν οι εφαρμογές που δημιουργούν είναι σύμφωνες με τις προδιαγραφές της Microsoft. Κάθε εφαρμογή συνοδεύεται από μια σύντομη περιγραφή, screenshots καθώς επίσης και βαθμολογία από όσους την έχουν χρησιμοποιήσει.
Όταν ο Holecek δοκίμασε να αγοράσει ένα app, δεν είδαμε κάποιο εντυπωσιακό animation όπως αυτό του Mac OS X, που δείχνει την εφαρμογή να μεταφέρεται στο dock. Θα πρέπει να επαναλάβουμε, πάντως, ότι μιλάμε για μια πρώιμη έκδοση και πολλά πράγματα θα βελτιωθούν μέχρι να κυκλοφορήσουν τα Windows 8. Οι εφαρμογές που δε βασίζονται στη φιλοσοφία του Metro, θα μπορούν κι αυτές να διακινούνται μέσω του app store, αλλά δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αν θα τρέχουν σε συστήματα με επεξεργαστή ARM ή αν θα εγκαθίστανται απευθείας από το store.

Internet Explorer 10
Όπως όλες οι Metro-ειδείς εφαρμογές, έτσι και ο Internet Explorer 10 χρησιμοποιεί όλη την επιφάνεια της οθόνης για να εμφανίσει την εκάστοτε σελίδα. Τα controls φαίνονται μόνο όταν κρατήσετε ένα δάκτυλο πάνω στην οθόνη. Σ' αυτήν την περίπτωση, τα συνήθη controls [γραμμή διευθύνσεων, κουμπί Back, νέο tab κ.λπ.] εμφανίζονται στο κάτω μέρος της οθόνης και όχι πάνω, όπως έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Δεν υπάρχει Home button, αλλά ένα pin icon που επιτρέπει στο χρήστη να "καρφιτσώσει" ένα site στα νέα instances του browser. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι δεν είδαμε tabs με την έννοια που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, αλλά ξεχωριστά παράθυρα του browser. Η έκδοση που δοκιμάσαμε δεν είχε Flash plugin, οπότε δεν καταφέραμε να παρακολουθήσουμε video στο YouTube. Ωστόσο, τρέχοντας τον IE στο "παλιό" desktop, είχαμε διαθέσιμα όλα τα plugins. Όπως αναμενόταν, ο IE10 θα έχει καλύτερη υποστήριξη HTML5 και θα είναι πιο γρήγορος από τον IE9.

Desktop και βελτιώσεις
Στα νέα Windows το Desktop είναι κι αυτό ένα app που εκκινεί από τη Metro Start screen. Με το που εμφανίζεται στην οθόνη το Desktop, έχετε αυτόματα την εντύπωση ότι επανήλθατε στα Windows 7. Είναι γεγονός ότι τα Windows 8 διατηρούν όλες σχεδόν τις καινοτομίες που είδαμε στα Windows 7 [Taskbar pinning κ.λπ.]. Η μόνη "χτυπητή" διαφορά είναι ότι στο νέο λειτουργικό το Windows button κάτω αριστερά ανοίγει τη Metro Start screen και όχι το μενού με τα προγράμματα και την αναζήτηση που βλέπουμε στα Windows 7. Για να αναζητήσετε κάτι στο Metro, σύρετε από τα δεξιά προς το κέντρο για να εμφανιστούν τα Charms και επιλέξτε το μεγεθυντικό φακό του Search.
Όπως είναι γνωστό εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο Windows Explorer έχει υποστεί σημαντικές αλλαγές, με βασικό χαρακτηριστικό το ribbon, που έκανε ντεμπούτο στο Office 2007. Εκεί συγκεντρώνονται όλα τα βασικά εργαλεία, από το Copy/Paste μέχρι την αναζήτηση και τη δημιουργία νέου φακέλου. Διαφορετικό είναι και το παράθυρο διαλόγου στις αντιγραφές/μετακινήσεις αρχείων. Στα Windows 8 το παράθυρο αυτό συγκεντρώνει όλες τις αντιγραφές/μετακινήσεις που λαμβάνουν χώρα σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή, έτσι ώστε να έχετε πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Ασφάλεια
Αν και το boot είναι ταχύτερο απ' ό,τι στο παρελθόν, τα Windows 8 ελέγχουν διεξοδικά τη διαδικασία της εκκίνησης, για να βεβαιωθούν ότι δε φορτώνουν επικίνδυνα δεδομένα. Ο Windows Defender έχει επεκτείνει τη δράση του και αποτελεί πλέον ένα ολοκληρωμένο εργαλείο antivirus και antispyware. Ουσιαστικά, δεν υπάρχει πια λόγος να έχετε ξεχωριστό antivirus πρόγραμμα, αλλά αν θέλετε να παραμείνετε στο πρόγραμμα που έχετε συνηθίσει, ο Defender δεν πρόκειται να σας εμποδίσει. Το λειτουργικό περιλαμβάνει, επίσης, σύστημα App Reputation, που σας ειδοποιεί αν επιχειρήσετε να εγκαταστήσετε κάποιο ύποπτο πρόγραμμα.

Interface εις διπλούν
Αξίζουν συγχαρητήρια στη Microsoft για την προσπάθειά της να αναπτύξει ένα λειτουργικό σύστημα με διπλή στόχευση. Το Metro interface λειτουργεί υποδειγματικά, ενώ ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί σημαντικά όλα τα υπόλοιπα στοιχεία του λειτουργικού. Στεκόμαστε ιδιαίτερα στην ταχύτατη εκκίνηση, την καλύτερη ασφάλεια, το app store, τα εργαλεία του νέου interface και την "έξυπνη" χρήση του επεξεργαστή. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμα είναι αν η συνύπαρξη των παλιών εφαρμογών με τα νέα Metro apps θα έχει ως αποτέλεσμα έστω και μικρές παραφωνίες.

Ωστόσο, φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ασυνέχειες στο περιβάλλον χρήσης. Συγκεκριμένα, το Control Panel χρησιμοποιεί το Metro interface, ενώ ο Task Manager έχει παραμείνει στο παλιό design. Αν και τα στελέχη της Microsoft διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι η εναλλαγή από το ένα interface στο άλλο είναι ομαλότατη, θεωρούμε ότι η πλήρης προσαρμογή στο νέο καθεστώς θα απαιτήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η εναλλαγή των ενεργών εφαρμογών στο Metro interface θα προβληματίσει ορισμένους μη εξοικειωμένους χρήστες.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πώς ακριβώς θα γίνεται η ανάπτυξη των νέων εφαρμογών και αν οι developers θα πρέπει να ασχοληθούν και με το "παλιό" interface. Η Microsoft, πάντως, επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία ότι θα διαθέσει τα κατάλληλα εργαλεία που θα επιτρέψουν στους developers να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς προβλήματα.

Η Microsoft πιστεύει ότι είναι δυνατόν να συνυπάρξουν σε ένα λειτουργικό σύστημα ο κόσμος των tablets κι ο κόσμος των desktop υπολογιστών. Από τα όσα έχουμε δει μέχρι τώρα, τα Windows 8 επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τον ισχυρισμό της εταιρείας. Περισσότερα προσεχώς...
____________________

και επειδή windows χωρίς bsod δεν γίνεται, εδώ πώς θα είναι στα windows 8
Image

Re: Windows 8 Developer Preview -Οι πρώτες εντυπώσεις

Posted: Fri Sep 16, 2011 4:39 pm
by castiel
κοίτα είναι κριτική από περιοδικό-site, με ότι αυτό σημαίνει...
για την ταχυτητα παίζει να ειναι αλήθεια, θα εξαρτάται βέβαια πάντα και απο το σύστημα που έχεις...
γενικά, επειδή θα τρέχουν και σε tablets θα έχουν σχετικά χαμηλά requirments, ενώ στο βίντεο που έχει κυκλοφορήσει γίνεται boot σε 8 δευτερόλεπτα σε λαπτοπ του εμπορίου και όχι ιδιαιτερα καινούριο... και 15 να είναι εγώ ικανοποιημένος θα είμαι ;)
για antivirus εγώ πάντα free χρησιμοποιώ, δεν είχα κάποιο πρόβλημα μέχρι τώρα...

από την ms βγαίνει ότι είναι ότι καλύτερο έχουν κάνει μέχρι τώρα, από την άλλη αυτά είναι και κόλπα μαρκετινγκ, οπότε χωρίς προσωπική δοκιμή δεν μπορεί να πει κανείς τίποτα..


τώρα για το αν είναι βιαστική η κίνηση τους να βγάλουν μέσα στον επόμενο χρόνο τα 8, ενώ πριν από λίγο μόλις καιρό τα 7 άρχισαν να καθιερώνονται και ξεπέρασαν τα xp είναι άλλο θέμα..
από την άλλη στον τομέα tablets/smartphones έχει μείνει πολύ πίσω και ίσως μια τέτοια κίνηση να την τονώσει!
πάντως δεν την παίρνει να κάνει και πολλά λάθη...

Re: Windows 8 Developer Preview -Οι πρώτες εντυπώσεις

Posted: Tue Oct 04, 2011 2:38 am
by castiel
Windows 8 με Aero και Metro UI σε 128MB RAM!!
http://www.pestaola.gr/windows-8-128mb-low-ram/

(έχει και ενδιαφέρον-πλάκα και η συζήτηση στα σχόλια)

Windows 8

Posted: Mon Oct 10, 2011 4:55 pm
by castiel
και τα άρθρα για χαμηλή κατανάλωση μνήμης συνεχίζονται-έτσι λέει και ms, ελπίζω πώς θα έχουν βάση!
http://e-pcmag.gr/news/xamiloteri-katan ... -windows-8

(άλλαξα τον τίτλο του τόπικ σε windows 8)

Re: Windows 8

Posted: Sat Oct 15, 2011 2:43 am
by (β-α)/2
8 δευτερόλεπτα δεν είναι και τόσα λίγα.. Συγκρίνοντάς τα με τα Windows 7 που φοράει ο ντελλάκος, όταν τον πρωτοπήρα έκανε λιγότερο από 8 να φορτώσει, τώρα θα θέλει το πολύ 10-12 αν δεν απατώμαι.

Όσο για την ασφάλεια θα συμφωνήσω με τον Χάρη.. δύσκολα θα φτάσουν μάλλον Unix safety, και εμείς δε θα γλιτώσουμε τελικά το ESET.. :(

Βέβαια, καιρός τους ήταν να βγάλουν κάτι πιο ελαφρύ και πιο κοντά σε apple OS, γιατί καλό το όνομα τόσα χρόνια, αλλά για πόσο;..

Είδωμεν... γιατί και για τα sVista, σε πειραματικά επίπεδα.. πολλά είχαν ακουστεί, και το λαπτοπ έκανε όχι 8, αλλά 58 δευτερόλεπτα! :P Αυτή τη φορά, όμως, φαντάζομαι έχουν καλύτερα πρότυπα.

Re: Windows 8

Posted: Sat Oct 15, 2011 2:57 am
by castiel
κοίτα, εξαρτάται από και από το μηχάνημά σου πάντα.. εμένα που ειναι παλιο-καταραμμένη αφραγκία, δεν βγαίνω να κάνω αναβάθμιση :p - αν κάνει γύρω στα 10-15 θα ειμαι σουπερ ικανοποιημένος... τώρα με 7 κάνει 20+ μου φαίνεται, αν και δεν το έχω μετρήσει...
όσο για το unix safety νομίζω είναι μύθος, όπως και το ios safety... δεν εχω προσωπική εμπειρία, ούτε και τις γνώσεις, αλλά όταν το 90% των υπολογιστων τρέχουν windows, λογικό δεν είναι όλοι να στρέφονται κατά τους, και όχι στο άλλο 10% ? μπορεί η δομή των unix-based λογισμικών να ειναι πιο ασφαλής, αλλά αν είχαν το 90% των υπολογιστων linux να είστε σίγουροι πως θα υπήρχαν και εκεί υιοί... γιατί πχ κατά καιρούς ακούμε για χακεροεπιθέσεις σε μεγάλες εταιρείες (βλ. sony) ή ακόμα και στο FBI? αν ήταν απολύτως ασφαλές δεν θα είχαν linux για τόσο ευαίσθητα στοιχεία?
είμαι της άποψης ότι ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει... άρα απόλυτα ασφαλές λογισμικό δεν υπάρχει, μπορεί αυτή τη στιγμή να αισθάνεσαι περισσότερη ασφάλεια με linux ios, αλλά αν γίνουν εξίσου δημοφιλή θα είναι το ίδιο..
και τα λεφτά μου για av δεν νομίζω να τα δώσω ποτέ, ως οικειακος χρήστης τουλάχιστον! προσέχω όσο μπορώ, μέχρι τώρα δεν είχα θέμα... και να κολλήσω ιό σκασίλα μου, format σε 1 ώρα και λιγότερο, και άλλη μια για στήσιμο προγραμμάτων. σημαντικά αρχεία (εργασίες, φωτογραφίες κλπ) πάντα backup και μου μένουν 40+ € τον χρόνο ;)

Re: Windows 8

Posted: Sat Oct 15, 2011 3:06 am
by (β-α)/2
Δε διαφωνώ σε αυτό που λες, είναι ακριβώς το:
castiel wrote:αλλά όταν το 90% των υπολογιστων τρέχουν windows, λογικό δεν είναι όλοι να στρέφονται κατά τους, και όχι στο άλλο 10% ?
Αυτό όμως τα καθιστά πιο ασφαλή και για να είμαι πιο σαφής, τα καθιστά ασφαλή με την έννοια της σχετικότητας, σε αυτό το σημείο, εγώ στα UNIX μου δεν έχω αντιβιοτικό,ας πούμε, σαφέστατα αν άλλαζαν οι στατιστικοί αιρθμοί χρηστών, δε θα ήμουν πια τόσο σίγουρη για την ασφάλειά τους. :)

Σε αντίθεση με εσένα, έχω κολλήσει αρκετές φορές ιούς, λόγω του ότι:
Spoiler: show
κατεβάζω πολλά σπασμένα προγράμματα
, τα οποία πολλές φορές, έχουν κολλημένα αυτά τα άσχημα μικροβιάκια και χωρίς ένα αντιβιοτικο θα τα εγκαθιστούσα χωρίς να το ξέρω, μειώνοντας επιδόσεις υπολογιστή, μέχρι χάνοντας δεδομένα από πισι. (γιατί βαριέμαι να κάνω back-up :P )

Όλα σχετικά είναι ! 8-)

Re: Windows 8

Posted: Sat Oct 15, 2011 3:24 pm
by Mpourditsas
castiel wrote:και να κολλήσω ιό σκασίλα μου, format σε 1 ώρα και λιγότερο
τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα γιατι οταν κανεις format ή διαγραφεις αρχεια,
το μονο που αλλαζεις ειναι οι πληροφοριες σχετικαμε το που τα δεδομενα
εχουν αποθηκευτει στον δισκο (renaming entries),
χωρις αυτο να σημαινει καταστροφη αυτων.

περιπου ιδια ειναι και η λειτουργια των διαφορων προγραμματων erasers που κυκλοφορουν.
ολα τα δεδομενα στο δισκο αποθηκευονται σε μορφη 0 και 1. τα προγραμματα αυτα,
αλλαζουν καθε bit σε 0, παρουσιαζοντας ενα εικονικο κενο δεδομενων.

ετσι ακομη και το πιο κοινο προγραμμα ανακτησης δεδομενων ειναι σε θεση να
επαναφερει μερος, ακομη και ολοκληρα διεγραμμενα αρχεια, ποσο μαλλον ενας καλοδουλεμενος ιος.

μια μερτρια προσεγγιση (και η πλεον οικονομικη) ειναι να κανεις format και υστερα overwrite δεδομενων με
τα λεγομενα free-space drive wipers (χρησιμοποιω το Ccleaner τς piriform)

βεβαια υπαρχουν και sectors σε drivers IDE, ATA, PATA kai SATA που παραμενουν ανεγγιχτα απο τα format
και απροσβλητα απο τα drive wipers, οπως τα G-lists και τα HPA (σ' αυτες τις περιπτωσεις δεν ξερω τι παιζει, απλα ευχεσαι να μην κρυφτει κανενας ιος εκει)

Re: Windows 8

Posted: Sat Oct 15, 2011 5:11 pm
by ShadowMech
Mpourditsas wrote: τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα γιατι οταν κανεις format ή διαγραφεις αρχεια,
το μονο που αλλαζεις ειναι οι πληροφοριες σχετικαμε το που τα δεδομενα
εχουν αποθηκευτει στον δισκο (renaming entries),
χωρις αυτο να σημαινει καταστροφη αυτων.

περιπου ιδια ειναι και η λειτουργια των διαφορων προγραμματων erasers που κυκλοφορουν.
ολα τα δεδομενα στο δισκο αποθηκευονται σε μορφη 0 και 1. τα προγραμματα αυτα,
αλλαζουν καθε bit σε 0, παρουσιαζοντας ενα εικονικο κενο δεδομενων.

ετσι ακομη και το πιο κοινο προγραμμα ανακτησης δεδομενων ειναι σε θεση να
επαναφερει μερος, ακομη και ολοκληρα διεγραμμενα αρχεια, ποσο μαλλον ενας καλοδουλεμενος ιος.
No,no,no.

To να γινουν ολα τα bits απο 0 ή 1 ολα 0 ειναι η πληρης και οριστικη διαγραφη.

Στην γρηγορη διαγραφη απλα σβηνεις τα αρχεια απο τον καταλογο διευθυνσεων που εχει ο δισκος. Ετσι τα δεδομενα παραπμενουν χυμα στον δισκο χωρις να ξερεις πρακτικα που ειναι το αρχειο (που αρχιζει και που τελειωνει). Ομως τα αρχεια, αναλογα με το ειδος τους, εχουν καποια χαρακτηριστικα bytes στην αρχη και το τελος τους. Ετσι, ενα προγραμμα επαναφορας αρχειων, σκαναρει τον (φαινομενικα) κενο δισκο, και βρισκει το που αρχιζει και που τελειωνει το αρχειο, μαντευοντας παραλληλα και το ειδος του αρχειου. Ειναι καπως πιο περιπλοκο γιατι συχνα τα αρχεια ειναι καταμερισμενα σε πανω απο ενα σημειο στον δισκο, αλλα η γενικη λογικη ειναι αυτη.

Re: Windows 8

Posted: Sun Oct 16, 2011 2:57 pm
by Mpourditsas
οπως ειπα και πιο πριν η λειτουργια εναι περιπου ιδια με το να
αλλαξεις ονομα σε μια entry...
Spoiler: show
The magnetic platters in a hard drive are divided into tiny regions that are magnetized or demagnetized to represent 1 and 0 bits, respectively. Change a 1 to a 0 once and the 0 is “erased”, but the 0 state remains detectable by the right software.The more times you change a given region’s magnetic state, the fainter its original state becomes and the more difficult it is to detect the original state.

Several free “data destruction” programs write random 0s and 1s onto every region of a hard drive as many times as you wish, making it impractical to recover your data even if it’s theoretically possible. But it can take a lot of time – dozens of hours for a 350 MB hard drive – to overwrite every tiny region just once. You have to make a trade-off between effort and security when erasing a hard drive.
οποτε για αυτο, οπως ειπα και πιο πριν, προτεινω μια πιο user-friendly μεθοδο,
αυτη του να κανεις format και υστερα overwrite με το καταλληλο λογισμικο (3-7 περασματα ειναι ok, η gutmann αναφερεται σε παλαιοτερη τεχνολογια):
"The best way to completely and irretrievably “erase” data from a hard drive is to bury it deeply under other, nonsensical data."